Fons Van Cleempoel (1947-2022) overleden

Helaas moeten we het droevige nieuws melden van het overlijden van ons bestuurslid en medestichter Fons Van Cleempoel (3 juli 1947 – 2 oktober 2022).

Fons was vele decennia actief als syndicalist, antifascist en socialist. Als jongere was hij in de jaren 1960 één van de voortrekkers van de Vierde Internationale, als onderdeel van een generatie die heel wat strijdsyndicalisten en militanten voortbracht.

Als syndicalist was Fons jarenlang een vaste waarde in ACOD LRB, ook na zijn pensioen waren er weinig vakbondsacties waarop hij niet aanwezig was. Een engagement in de seniorenwerking van ACOD lag dan ook voor de hand. In 1985 lag Fons aan de basis van de ACOD-brochure “60-61: 50 jaar later. De staking tegen de Eenheidswet”, een brochure die in 2010 opnieuw uitkwam en heel wat ACOD-leden kennis liet maken met de grote stakingsbeweging van 1960-61.

Antifascisme stond steeds vooraan in het engagement van Fons. Hij was een voortrekker van het Anti-Fascistisch Front in de jaren 1970 en 1980. Hieronder een afbeelding van een affiche van een antifascistische activiteit van ACOD en AFF in 1975 met Fons als spreker.

Affiche uit 1975

In 1983 was hij één van de medestichters van Steunpunt Anti-Fascisme, toen nog ‘Stichting Anti-Fascisme’. Dat engagement bleef. Toen SAF in 2018 een doorstart maakte om de rode driehoek terug prominenter te maken, was Fons daar actief bij betrokken. Hij speelde steeds een politiserende rol op vergaderingen, deed voorstellen en benadrukte het belang van een oriëntatie op jongeren. In 2019 lag hij aan de basis van de informatienamiddag van SAF over verzet en collaboratie, een druk bijgewoonde activiteit in het Bondsgebouw die hij inleidde.

De afgelopen maanden had Fons gezondheidsproblemen. Op 1 mei en op de herdenking van Pot en Grijp was hij er nog bij.

Fons zal gemist worden in syndicale kringen en onder antifascisten. We zullen zijn strijd tegen fascisme en extreemrechts, maar ook voor sociale rechtvaardigheid en maatschappijverandering doorzetten.