Geslaagde infodag over ‘verzet en collaboratie’

Een honderdtal aanwezigen luisterde geboeid naar twee erg interessante sprekers: Vincent Scheltiens ging in op de geschiedenis van de communisten in het verzet – voor velen een eye-opener: hoe komt het dat we met de linkerzijde zo weinig weten van onze eigen geschiedenis? Koen Aerts sprak over de collaboratie en hoe dit door de jaren heen in de geschiedschrijving aan bod kwam. Dat De Wever – Bart wel te verstaan – zich in het verleden uitsprak tegen het canoniseren van de geschiedenis, was slechts één van de opmerkelijke vaststellingen die Koen bracht.

SAF-bestuurslid Juliette bracht hulde aan Charles Van der Vinck, SAF-voortrekker van het eerste uur en oudstrijder. In een slotwoord verwees SAF-bestuurslid Geert naar de strijd tegen extreemrechts vandaag en naar die tegen het asociaal beleid van de rechtse Vlaamse regering. De bijeenkomst smaakte naar meer.

Bedankt aan de sprekers, de vrijwilligers, de aanwezigen, de nieuwe leden van SAF en de vele mensen die met een nieuwe voorraad rode driehoekjes naar huis gingen. 🔻 (foto’s door Liesbeth)

Opening van de dag door Fons Van Cleempoel van Steunpunt Antifascisme
Vincent Scheltiens
Koen Aerts
Geert Cool van Steunpunt Antifascisme