Steunpunt Antifascisme

Schrijf je in op onze nieuwsbrief (verschijnt een paar keer per jaar)

Subscribe

* indicates required

Actiemateriaal van Steunpunt Antifascisme

Geschiedenis

Naar aanleiding van het SAF-Moment van 18 oktober 2014 schreef het AFF volgend stukje over de geschiedenis van Steunpunt Anti-Fascisme.

Het SAF werd op 28 november 1983 opgericht als de vzw ‘Stichting Anti-Fascisme’, bij gelegenheid van een nieuwe wetgeving voor vzw’s aangepast tot ‘Steunpunt AntiFascisme’. Het initiatief ging uit van Gaston Steurs. De mensen die hij verzamelde voor de eerste beheerraad van het SAF kwamen uit de georganiseerde vrijzinnigheid (Juliette Van Espen en anderen), uit de socialistische partij (Lode Hancké e.a.) en vakbond (Marcel Schoeters e.a.), en uit de antifascistische beweging (Ed Steffens e.a.). Ook Regine Beer zetelde in de eerste beheerraad van het SAF. De bedoeling van het SAF was niet om een nieuwe antifascistische beweging op te starten, maar om nieuwe en bestaande antifascistische initiatieven te ondersteunen.

Enerzijds was en is er financiële steun van het SAF voor diverse initiatieven: van manifestaties van het AFF en Hand-in-Hand over initiatieven als Blokwatch en de prijs Jeugd en Civisme, tot en met het mee mogelijk maken van video’s als met Regine Beer, Herinnering aan de toekomst en de helaas ook al overleden weerstander Jan Van Calsteren, Een laatste getuige. Anderzijds werden SAF-prijzen uitgereikt. De eerste ging in 1997 naar Patrick Rentmeester voor zijn licentiaatsverhandeling Nieuw Rechts in Vlaanderen. De volgende SAF-prijzen gingen naar Luc Van de Weyer (2002), Mimount Bousakla (2004), Open Huis van het Protestants Sociaal Centrum (2006), Children of the Street (2008) en de Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden (2010). Toen het SAF in 1988 een belangrijke financiële gift kreeg met vermelding dat die uitsluitend in Antwerpen besteed moest worden, plaatste het SAF krantenadvertenties naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen datzelfde jaar, met een oproep om uitsluitend voor democratische partijen te stemmen.

SAF-Moment in oktober 2014
SAF-bijeenkomst in 2015 over vluchtelingen

Vandaag

Het Steunpunt Anti-Fascisme heeft in 2018 een vernieuwd en uitgebreid bestuur verkozen om de werking die de jaren voordien gedragen werd door overleden voortrekkers als Gaston Steurs, Charles Vander Vinckt en Jo Labens, maar ook door voortrekkers van een oudere generatie (François Houbrechts, Juliette Van Espen, Nadia Donckerwolcke, …), verder te zetten.

In het bestuur zitten zowel jonge activisten als antifascisten die al decennialang actief zijn, er zitten vakbondsmilitanten in naast politieke activisten (actief in Blokbuster, Vrouwen tegen Racisme en Fascisme, Jongsocialisten). Enkele SAF-leden die al langere tijd meedraaien, blijven bestuurslid (Juliette van Espen, Nadia Donckerwolcke, Fons Van Cleempoel). We staan voor een actief en strijdbaar antifascisme.

Het doel blijft tweeledig: antifascisme uitdragen met de rode driehoek als symbool enerzijds, antifascistische acties voeren wanneer nodig en het ondersteunen van acties anderzijds.

SAF-stand op 1 mei 2018 in Antwerpen

Doe mee!

Word lid van SAF – dit kan vanaf 15 euro per jaar (meer is welkom). We nodigen je dan uit voor onze vergaderingen en houden je op de hoogte van initiatieven. Stort op BE09 5230 8012 9957  (Triodos) op naam van SAF.

Contacteer ons via info@rodedriehoek.be