Antifascistisch antwoord op het asociaal belang

Informatiepamflet van Steunpunt Antifascisme – PDF van dit pamflet

VB = tegen vrouwenrechten

Vrouwen horen voor het VB nog altijd aan de haard, of toch alleszins niet in het parlement waar heel wat vrouwelijke VB-verkozenen meteen vervangen werden door mannen. In de aanloop naar de verkiezingen van 2019 trok Phara De Aguirre naar het hoofdkwartier van het VB in Brussel. Het viel haar op dat er weinig vrouwen werkten. “Politiek is een harde wereld en dat schrikt vrouwen af,” kreeg ze als antwoord. “Maar sociale media kan bijvoorbeeld even goed door een vrouw gedaan worden.” Aan het woord was Hans Verreyt, parlementslid in de provincie Antwerpen. VB-personeelslid Bert Deckers verdedigde in de verkiezingen van 2019 zijn absolute tegenstand tegen abortus, ook na verkrachting of incest.

Bij het door het VB gerecupereerde Schild & Vrienden klonk het zo: “We eisen als samenleving niet veel van vrouwen: een goede moeder zijn en zichzelf verzorgen, er goed uit zien. Mannen worden terecht hogere standaarden opgelegd, enkel zo gaan we vooruit.” De auteur van die nonsens is nu parlementair medewerker voor het Vlaams Belang in het Europees Parlement.

Toen het Gentse KVHV, dezelfde club van waaruit Van Langenhove en zijn schildervrienden voortkomen, een seksistische lezing met Jeff Hoeyberghs aankondigde, raakte VB-parlementslid Filip Brusselmans helemaal opgewonden: “Ik hoop oprecht dat de plenaire snel gedaan is, zodat ik kan meegenieten. Leuke lezing.” Dat schreef hij onder de aankondiging met een quote van Hoeyberghs die geen twijfel liet bestaan over wat hij zou vertellen: “Dames zouden beter hun vrouwelijkheid uitspelen om positieve dingen te doen, zoals hun mannen tevredenstellen.”

Dat ligt in de lijn van wat het Vlaams Blok in de jaren 1980 verklaarde. In het blad ‘Revolte’ van Voorpost (onder eindredactie van toenmalig VB-ondervoorzitter Roeland Raes) schreef in 1982 ene Sieghild Rossaert: “20 jaar geleden emancipeerde men de neger, 10 jaar geleden kwamen de jongeren aan de beurt. Te oordelen naar bepaalde voortekens (zie sommige artikels in tijdschriften en filmen in de aard van de “apenplaneet”) zal men over 10 jaar de chimpansees emanciperen. Intussen, na de negers en nog juist voor de apen, emancipeert men de vrouw.”

VB = tegen holebi’s

Al wie ‘anders’ is, hoort er niet bij. Dat maakte Dominiek Sneppe-Spinnewyn, parlementslid uit West-Vlaanderen, duidelijk. “Wij hebben op zich niets tegen holebi’s. De vraag is alleen of zij moeten kunnen trouwen en kinderen adopteren. Dat vind ik een brug te ver.”

Wat Dominiek Sneppe verkondigt, is geen nieuw standpunt in het VB. In 2015 was er in Antwerpen een ‘Mars voor het gezin’ waarmee onder meer een verbod op de Pride werd geëist. Filip Dewinter was één van de aanwezigen op die mars (mee georganiseerd door Wouter Jambon, de zoon van…).

Jan Stalmans omschreef de vrouwenbeweging op een kadervorming van het VB in december 1989 als volgt: “steeds dezelfde lesbische trutten.” Wat het VB van ‘lesbische trutten’ en homoseksuelen denkt, schreef de partij in een brochure: “Het is duidelijk dat homoseksualiteit alleen al door het feit dat ze niet geschikt is in de natuurlijke orde (m.n. het verschil tussen man en vrouw) de maatschappij geen baat bijbrengt.” (VB-brochure ‘Een keuze voor het leven’, 1998, p. 10).

In 2021 wilde het VB oudgediende Jef Elbers afvaardigen in het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Elbers omschreef de Gay Pride als “Het carnaval der decadenten” met “verpotte wijven en verwijfde venten”. De slachtoffers van Bart De Pauw omschreef hij als de echte daders van “seksuele uitlokking gevolgd door afwijzing.” Victim-blaming tot in het extreme is dat!

Tot op vandaag staat er in de ‘Beginselverklaring’ van het Vlaams Belang: “De eerste en belangrijkste kern van de samenleving is het traditionele gezin, waarvan de waarde maatschappelijk erkend en gewaarborgd wordt door het huwelijk tussen man en vrouw.”

VB = tegen trans mensen

Voormalig KVHV-praeses Filip Brusselmans zit in het parlement voor het Vlaams Belang. In 2018 zei hij in Humo: “Transgenders zijn een anomalie, een afwijking. Van geslacht veranderen is niet normaal. Het is een symbool voor onze doorgeschoten permissiviteit: je doet en laat alles wat je maar wilt, zolang je de ander daarmee geen kwaad berokkent. Ik ben het niet eens met dat uitgangspunt. Het is begonnen met de holebi’s die uitkwamen voor hun geaardheid. Moest kunnen, vonden we. We aanvaardden dat voortplanting en liefde van elkaar werden losgekoppeld. De volgende stap was het homohuwelijk: de overheid erkende een homofiele of lesbische relatie. Het begrip ‘liefde’ kreeg een andere invulling: uit liefde hoefden geen kinderen meer te worden geboren.”

Toen er publieke discussie was over trans mensen, naar aanleiding van de transitie van journaliste Bo Van Spilbeeck, vond de VRT er niet beter op dan Dries Van Langenhove naar de studio te halen waar hij fulmineerde over een “genderidentiteitsstoornis” en tegen wat hij het “normaliseren van geslachtsverandering” noemde.

VB = tegen migranten

Uiteraard heeft het Vlaams Belang een probleem met migranten. Het Vlaams Blok werd destijds veroordeeld wegens racisme op basis van het 70-puntenprogramma.

Filip De Man is Europees Parlementslid voor het Vlaams Belang. In 2007 schreef hij op zijn blog: “Waarom gastarbeiders als er meer dan een half miljoen werklozen zijn?” Hij voegde er aan toe dat migranten van de tweede of derde generatie voor hem ook geen Vlamingen zijn. “Als een kat bevalt in een viswinkel, heeft zij dan visjes?”

Vandaag pleit het VB voor apartheid waarbij verschillende stelsels van sociale zekerheid gelden naargelang de afkomst. Dewinter kwam in 2018 in opspraak toen hij in het parlement schreeuwde dat er zoveel “niet-Belgen” in Antwerpen wonen dat binnenkort de burgemeester “een Turk, een Marokkaan of een neger” zal zijn. De partij beweert niet racistisch te zijn. Dewinter vertaalde dit als volgt: ‘Liever een transgender dan een transmigrant’. Als je leest wat het VB over transgenders denkt, dan weet je hoe hard migranten gehaat worden in die kringen!

VB-parlementslid Guy D’Haeseleer kwam na de gemeenteraadsverkiezingen in opspraak wegens een afbeelding op sociale media waarmee hij aankondigde chocomousse te maken voor een partijfeest. Op de foto een groep Afrikaanse kinderen. D’Haeseleer voegde er als opschrift bij: “Vroeg op om chocomousse te maken (…) En het is niet van ’t pakske.”

In maart 2018 nam een delegatie van Schild & Vrienden onder leiding van VB-parlementslid Dries Van Langenhove deel aan een betoging voor apartheid in Zuid-Afrika. De acties van Schild & Vrienden zorgden voor een toename van racistische incidenten. Zo riepen extreemrechtse jongeren op Pukkelpop in 2019 ‘Handjes kappen, de Congo is van ons’ naar zwarte jongeren.

VB-racisme op Tinder

Thomas Lomelino, lid van het nationaal bestuur van Vlaams Belang Jongeren en kandidaat voor Vlaams Belang tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Mechelen, moest in 2019 ontslag nemen uit de partij nadat bekend raakte dat hij op de dating app Tinder een zwarte vrouw had vergeleken met een huisdier, beweerde dat vrouwen objecten zijn, een mening onwaardig zijn en dat blanke mensen afstammen van Adam en Eva terwijl mensen met een andere huidskleur wel van apen moeten komen…

De reactie van Van Grieken? “Moet ik mij als nationaal voorzitter nu echt verantwoorden voor elk dronken bericht dat leden op datingsites plaatsen?”

VB = tegen vakbondsleden

Toen er in 2014 grote acties als betogingen en stakingen waren tegen het asociale beleid van de regering-Michel (met onder meer het optrekken van de pensioenleeftijd en een indexsprong), was er protest daartegen op sociale media. Vanuit het KVHV kwam de campagne ‘Wij staken niet mee’ met 100.000 volgers. De stakingen werden omschreven als ‘een dictatuur van de vakbonden.’ De bedenker van de campagne, Bart Claes, is nadien door het Vlaams Belang binnengehaald als parlementslid. Geen toeval: in de jaren 1980 hanteerde het Vlaams Blok de slogan ‘Werken baat, staken schaadt.’

Andere VB-parlementsleden gingen verder en pasten fysiek geweld toe. De troepen van Van Langenhove vielen stakersposten aan. Nadien was er een inbraak in het Gentse ABVV-kantoor, waar een vlag gestolen werd om deze in IS-stijl te verbranden. Vanuit extreemrechtse kringen is er verder intimidatie tegen vakbondsmilitanten.

Dat is altijd al de opstelling van het Vlaams Belang en voorheen het Vlaams Blok geweest: tegen vakbonden, maar ook meer algemeen tegen sociale verworvenheden van de werkende bevolking. Wist je bijvoorbeeld hoe die zogezegd ‘sociale’ partij 30 jaar geleden over de sociale zekerheid schreef? “De sociale zekerheid is een paradijs voor gespecialiseerde beroepsprofiteurs. (…) Het OCMW is een bron van bestaan voor gemakzuchtigen, werkschuwen, vreemdelingen en politieke vluchtelingen.” (Vlaams Blok sociaal-economisch programma, 1989)

VB = tegen andersdenkenden

Wie er een andere mening op nahoudt, wordt beschimpt en vervolgd. Toen extreemrechts in de jaren 1990 aan zelfvertrouwen won, leidde dit tot geweld. Europees Parlementslid Tom Vandendriessche was één van de voortrekkers van dat geweld in Brugge. Rond de eeuwwisseling werd hij als student veroordeeld wegens geweld op een linkse activist in Gent.

Is Tom Van Grieken als opgekuiste voorzitter anders? Wij kennen de VB-voorzitter van toen hij nog als scholier en student actief was in het Antwerpse en niet aarzelde om zelf deel te nemen aan fysiek geweld. Van Grieken stond bekend als straatvechter en organiseerde als NSV-voortrekker een meeting met de Duitse neonazi Udo Voigt (NPD). Maar dat moeten we nu vergeten omdat Van Grieken zich een maatpak liet aanmeten? Hetzelfde zien we met Dries Van Langenhove en zijn bende: zijn we de Pano-reportage of de aanval op een actie aan het Gentse Gravensteen vergeten omdat Van Langenhove in een maatpak naar het parlement trekt?

Wie hoort er wel bij onze mensen?

Als het Vlaams Belang het over ‘onze mensen’ heeft, dan gaat het onder meer over gewelddadige neonazi’s. Voormalig parlementslid Jan Penris, die stopte na incidenten wegens een alcoholverslaving, kwam in opspraak omdat hij een commentaar op een Facebook-post die zich beperkte tot de melding ‘88’ (een verwijzing naar de 8ste letter van het alfabet, de h, wat in neonazikringen zoveel betekent als ‘Heil Hitler’) had geliked. Achteraf verklaarde Penris dat hij die symboliek niet kende: “Ik zou het begot niet weten.” Dat is uiteraard compleet ongeloofwaardig. Hij moest toegeven dat de plaatser van het bericht een goede vriend was. Dat is geen toeval. Bij het VB zijn er wel meer Hitler-liefhebbers.

Het Vlaams Belang verdedigt niet onze belangen. Waar extreemrechts in Europa aan de macht is, wordt hard bespaard op de levensstandaard van de gewone werkenden (aanval op arbeidstijd in Oostenrijk, massale privatiseringen in Italië, zesdagenweek in Hongarije, schandaal van banden met Russische maffia in Oostenrijk …). Als extreemrechts zich gesterkt voelt, is er een toename van geweld, waaronder racistische incidenten. We moeten ons daartegen organiseren en mobiliseren om geen ruimte te laten voor straatgeweld. Tegelijk moeten we bouwen aan alternatieven die wel antwoorden bieden op de bekommernissen van de bevolking.