Herdenking Pot en Grijp

Op 23 mei is het de jaarlijkse hulde aan Albert Pot en Theo Grijp én aan alle socialistische kameraden die vielen door het geweld van het fascisme. We vergeten hen niet. We vergeten hen nooit want zowel vroeger als vandaag: extreemrechts is gevaarlijk. 

In de nacht van 22 op 23 mei 1936 worden twee socialistische militanten vermoord door een verkiezingskandidaat voor de Realisten, een kleine rechtsextremistische partij.

Albert Pot en Theophiel Grijp waren bekende vakbondsmilitanten. Albert Pot was propagandaverantwoordelijke van de Syndicale Jeugd, Theophiel Grijp was bestuurslid van de havenarbeidersvakbond.

De algemene verontwaardiging na de moorden leidde tot een algemene staking. De resultaten van die staking waren indrukwekkend: een loonopslag van 7% voor de havenarbeiders en mijnwerkers, de 40-urenwerkweek, betaald verlof van minstens 6 dagen per jaar, een ziekteverzekering, het oprichten van paritaire comités met de vertegenwoordigers van de werkgevers en werknemers en een verhoging van het kindergeld. Hiermee werd de basis gelegd voor de huidige sociale zekerheid.

ABVV-regio Antwerpen herdenkt elk jaar deze laffe moord op twee van zijn militanten.

Programma

We verzamelen op dinsdag 23 mei om 18.30u op het Operaplein voor toespraken van:
★ Dany Neudt: historicus en gespecialiseerd in het verzet tijdens WOII,
★ Bruno Verlaeckt: voorzitter ABVV-regio Antwerpen
en tussendoor gitaarmuziek door Oscar Bohnen.
Daarna houden we een herdenkingswandeling naar de BTB aan de Paardenmarkt.

In het gebouw van de transportarbeiders brengen we een bloemenhulde aan onze kameraden Pot en Grijp.
BTB-voorzitter Frank Moreels houdt de slottoespraak. Hierop heffen we het glas op de solidariteit.