ABVV Antwerpen organiseert herdenking Pot en Grijp

De nacht van vrijdag op zaterdag 23 mei 1936. Eén dag voor de parlementsverkiezingen. Aan de Paardenmarkt in Antwerpen, nabij het gebouw van de Belgische Transportarbeidersbond, gedraagt een plakploeg van de kleine extreemrechtse partij ‘de Realisten’ zich verdacht. Gealarmeerd snelt een groepje socialistische militanten toe. Op de Italiëlei aan de opera treffen beide groepen elkaar. Eén van de fascisten trekt een revolver en vuurt zonder aanleiding verschillende keren. Hij doodt Albert Pot, 19 jaar en propagandaverantwoordelijke van de Syndicale Jeugd. Tijdens de achtervolging van de daders wordt ook Theophiel Grijp, 37 jaar en bestuurslid van BTB-Haven, vermoord.

De fascistische moord op de twee socialistische syndicalisten veroorzaakt een grote schokgolf in ons land. De dag van de begrafenis leggen de havenarbeiders in Antwerpen het werk voor 24u neer. Hun staking wordt in het hele land gevolgd en groeit een week later uit tot de algemene staking van 1936. Een staking waaraan we vandaag nog onze betaalde vakantie en de 40-werkweek, ondertussen 38u, te danken hebben.

Op zaterdag 21 mei brengt het ABVV-regio Antwerpen hulde aan Albert Pot en Theo Grijp en aan alle socialistische kameraden die vielen door het geweld van het fascisme. We vergeten hen niet want, zowel vroeger als vandaag, is extreemrechts nooit ongevaarlijk.

𝗢𝗽𝗲𝗿𝗮𝗽𝗹𝗲𝗶𝗻 𝟭𝟰𝘂
Sprekers: Tom Lanoye (auteur) en Bruno Verlaeckt (voorzitter ABVV-regio Antwerpen).

𝗢𝗽𝘁𝗼𝗰𝗵𝘁
van Operaplein naar Paardenmarkt.

𝗕𝗧𝗕 𝗣𝗮𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻𝗺𝗮𝗿𝗸𝘁
* Videoboodschap: Frank Moreels (voorzitter BTB).
* Spreker: Mark Loridan (federaal secretaris Vakgroep Haven BTB).
* Plechtige onthulling van het gedenkteken voor Pot en Grijp.
* Huldedrink