Zondag vond in Brussel de eerste herdenking plaats van Sophia Poznanska. Zij was een antifascistische verzetsstrijdster die 80 jaar geleden haar leven gaf in de strijd tegen het nazisme. Ze was een activiste die inging tegen alle vormen van onderdrukking en die opkwam voor een andere samenleving. Het is nuttig en belangrijk om op het verzet tegen het fascisme gezichten te plakken waarmee activisten vandaag zich kunnen identificeren.
Het was de Brusselse militante Anne Vanesse die de aandacht op Sophia Poznanska vestigde. Ze schreef een Franstalig boek over het leven van Sophia en nam nu het initiatief voor een herdenking op het kerkhof van Sint-Gillis en in een zaaltje vlakbij. Daar bracht een koor enkele mooie Yiddische liederen, waaronder een krachtig strijdlied. Hierna werd er gesproken door Anne die inging op het leven en werk van Sophia. Geert Cool, die het voorwoord op het boek schreef, had het over het Rode Orkest en de noodzaak van antifascistische strijd vandaag. Er volgden tussenkomsten van onder meer Manuel Abramowicz van het Franstalige antifascistische Résistances.
Sophia Poznanska was actief bij het ‘Rode Orkest’, een moedig verzetsnetwerk van communisten geleid door Leopold Trepper. Dit netwerk verstuurde informatie over de Duitse troepenbewegingen en opbouw naar Moskou door. Sophia speelde een essentiële rol bij het coderen van berichten die vanuit Brussel werden verstuurd. Toen ze in handen van de nazi’s viel, werd ze gemarteld maar ze gaf de codes niet door. Om ervoor te zorgen dat dit nooit zou gebeuren, maakte Sophia op 29 september 1942 in de gevangenis een einde aan haar leven. Ze werd 36 jaar.
Enkele foto’s vanop de herdenking door Liesbeth: