Antifascisme versterken is noodzakelijk!
Het hele systeem loopt vast. Alle crisissen versterken elkaar: inflatie, klimaatrampen, geopolitieke spanningen en oorlog … Straks dreigt een economische recessie die na een periode van krapte op de arbeidsmarkt ook een terugkeer van de werkloosheid op de agenda kan zetten. Voor de meerderheid van de bevolking zijn de vooruitzichten allesbehalve rooskleurig.
Na jaren van ‘de broekriem aanhalen’ is alles zo kapot bespaard dat we stilaan van de wieg tot aan de dood op allerhande wachtlijsten staan. Wachten op dienstverlening die niet afgestemd is op de noden. Zorg, onderwijs en betaalbaar wonen zijn stilaan onmogelijk voor steeds meer mensen.
Tegenover onzekerheid en tekorten zijn er verschillende reacties mogelijk. Je kan de tekorten bestrijden of je kan ervoor pleiten dat de volgorde op de wachtlijsten verandert. Extreemrechts doet het laatste. Zo komt het niet op voor een massaal plan van uitbouw van sociale huisvesting, maar voor het achteruitduwen van mensen met een migratie-achtergrond op de wachtlijsten. Antifascisten zullen de kiezers van extreemrechts enkel overtuigen met actieve en offensieve campagnes die opkomen voor meer en betere openbare diensten, betaalbare huisvesting en een toekomst voor iedereen.
De afgelopen jaren werd extreemrechts sterker tijdens de verkiezingen. Dit is een internationaal fenomeen en het heeft gevolgen. In de VS wordt het recht op abortus ondermijnd en zijn er steeds meer aanvallen op LGBTQIA+ rechten en personen. Die campagnes sijpelen ook bij ons door, zeker de transfobe elementen zijn alomtegenwoordig bij extreemrechts.
De terugkeer van het Vlaams Belang is niet onverwacht. De grotere nadruk op verdeeldheid (zoals racisme tegen vluchtelingen) van de gevestigde partijen, waaronder N-VA, heeft het racisme van het Vlaams Belang enkel meer aanvaardbaar gemaakt. In Frankrijk zagen we hetzelfde: Macron begon zijn campagne met een identitaire veiligheidsretoriek die Le Pen meermaals langs rechts voorbijstak. Tijdens de verkiezingscampagnes drong de koopkracht zichzelf op als centraal thema, waardoor de linkerzijde rond Mélenchon terrein won en bijna voor een stunt zorgde.
De toenemende verdeeldheid (racisme, seksisme, LGBTQIA+ fobie) en de dreiging van electorale groei voor extreemrechts en rechts, moeten beantwoord worden met een zo sterk mogelijk antifascisme. Waar antifascisten in actie gaan, kunnen ze een brede steun vinden. Dat werd nog duidelijk met de oproep voor protest tegen het neonaziconcert Frontnacht in Ieper. Opkomen voor onze levensstandaard en onze toekomst is hoe we extreemrechts kunnen bestrijden. Eén van de belangrijkste antifascistische acties dit najaar wordt dan ook de aangekondigde staking voor koopkracht in november.
Bezoek de stand van Steunpunt Antifascisme
Steunpunt Antifascisme ondersteunt antifascisten en strijdbare acties in het bijzonder. Steunpunt Antifascisme zet de traditie van de verspreiding van de rode driehoek verder. Dat is het symbool van antifascisme en antiracisme. De afgelopen jaren verdeelden we al duizenden pins van de rode driehoek. We blijven dit doen, onder meer op Manifiesta.
Op onze stand kan je pins aanschaffen: één voor 2 euro of tien voor 15 euro. Dit jaar hebben we ook oorbellen met de rode driehoek die we verkopen voor 4 euro het paar. Steunpunt Antifascisme staat al enkele jaren samen op een stand met NAIS, dat campagne voert voor de rechten van native Americans en aan de basis ligt van Vrouwen tegen Fascisme en Racisme. Ook Campagne ROSA tegen seksisme en LGBTQIA+ fobie zal aan onze stand deelnemen. Zo benadrukken we de noodzaak van gezamenlijke strijd tegen alle vormen van onderdrukking.
Tot in Oostende op 17 en 18 september?