Vredescentrum organiseert digitale lezing: “Verzet in Antwerpen tijdens WOII”

Het Vredescentrum nodigt op Erfgoeddag historicus Nico Wouters uit om de rol van het verzet in Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog te belichten.

Het verzet in Antwerpen (1940-1944). Impressies, bedenkingen en lessen

De stad Antwerpen was tijdens de Tweede Wereldoorlog één van de belangrijkste centra van het verzet in Vlaanderen. In een eerste schets, bekijkt Nico Wouters de belangrijkste verzetsorganisaties die in Antwerpen ontstonden, zoals het militaire verzet met onder meer de Nationale Koningsgezinde Beweging, de Witte Brigade/Fidelio en het Onafhankelijkheidsfront. Ook schetst hij enkele algemene trends zoals de grote vermenging van het verzet met openbare diensten en het belang van de haven. Op basis van de Antwerpse casus trekt hij enkele algemene lessen, met het oog op een (kritische) herwaardering van het verzet voor vandaag.

Nico Wouters is doctor in de geschiedenis en hoofd van het CegeSoma (Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij), een instelling die onderzoek doet naar conflicten en oorlogen in de 20ste eeuw en hun gevolgen op de Belgische samenleving. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder in onder meer de Jodenvervolging en het verzet, en de rol van staten en overheden in geschiedenis- en herinneringspolitiek.

Je kan de lezing digitaal volgen vanaf zaterdag 24 april via onze kanalen. Meer info volgt snel!

Meer info op de website van het Vredescentrum