Rode driehoek massaal gedeeld en verkocht

Voor velen waren de verkiezingen een schok. Hoe was het mogelijk dat het extreemrechtse Vlaams Belang zo sterk scoorde? Die partij verspreidt haat en verdeeldheid.

Afkeer tegen het beleid van de afgelopen jaren speelde een rol. Daar heeft het Vlaams Belang nochtans geen antwoorden op. De partij deed zich voor als ‘sociaal’ en anders, maar dat is slechts imago en schijn. Toen de vakbonden op straat kwamen tegen het asociale beleid van de regering-Michel stond het Vlaams Belang aan de overkant. Een student die een grote Facebook-groep tegen de stakingsacties opzette, zit nu in het parlement voor het VB. Een student die stakersposten provoceerde met enkele medestanders, begon die volgelingen te organiseren in ‘Schild & Vrienden’ en trekt nu ook naar het parlement voor het VB. Er zijn heel veel voorbeelden te geven die aantonen dat het VB een ‘Vals Belang’ is voor de meerderheid van de bevolking, waaronder de meeste Belang-kiezers.

Gelukkig is er ook reactie tegen extreemrechts. Op sociale media werden antifascistische boodschappen, waaronder de rode driehoek, massaal gedeeld en gebruikt voor profielfoto’s. Ook hier op rodedriehoek.be was het een overrompeling. We kregen meer dan 100 online bestellingen binnen voor alles samen meer dan 800 rode driehoekjes. Hierdoor is onze voorraad zelfs tijdelijk uitgeput. Maar niet getreurd: vanaf 18 juni komt de volgende lading rode driehoekjes er aan!

Ondertussen zijn er de eerste acties. In Brussel en Gent meteen na de verkiezingen. In beide steden zijn er bijeenkomsten geweest met het oog op vervolgacties. De betoging van 23 juni in Gent is concreet. Steunpunt Antifascisme steunt deze oproep tot actie en zal er aanwezig zijn. Hopelijk zien we u daar ook en liefst met een rode driehoek opgespeld natuurlijk.