Eerste acties na zwarte zondag

Het was een nieuwe zwarte zondag: het Vlaams Belang werd de tweede partij in het noorden van het land met 18,5% van de stemmen. Wie dacht dat de opgang van N-VA een einde had gemaakt aan het Vlaams Belang, vergiste zich. Het beleid van N-VA heeft racisme aanvaardbaarder gemaakt. Het asociale besparingsbeleid zorgde bovendien voor massaal veel ongenoegen. Door zich ‘sociaal’ voor te doen, kon het Vlaams Belang ingang vinden bij diegenen die niet betrokken waren bij actief protest tegen het beleid (zoals de vakbondsacties), maar wel het ongenoegen en de angst voor verdere sociale achteruitgang delen. Het VB is een vals belang voor werknemers, uitkeringstrekkers, jongeren, armen. Het richt zich niet tegen wie beter werd van het neoliberale beleid, met name de superrijken, maar tegen vluchtelingen en migranten. Extreemrechts baseert zich op wanhoop. Aan ons om voor hoop te zorgen.

De schok voor antifascisten is groot. Hoe kan het dat de bende van Tom Van Grieken, een voormalige straatvechter, en Dries Van Langenhove, bekend geworden door zijn neonazistisch groepje ‘Schild & Vrienden’, zoveel stemmen haalde? Voor alle duidelijkheid: gelukkig zijn niet al die kiezers fascisten. Maar dat betekent niet dat het minder erg is dat neofascisten zoveel stemmen halen.

Hoe daarop antwoorden? Niet instemmen met racisme en extreemrechts is niet genoeg. We moeten ons actief organiseren als antifascisten. Gelukkig waren er direct al enkele acties: een grote betoging in Brussel met meer dan 5.000 aanwezigen, een actie in Gent met 250 mensen en ook in Luik waren er 1.000 betogers. Heel veel mensen bestelden via deze site rode driehoekjes: een pin om je te ‘outen’ als antifascist. Bedankt aan iedereen die een bestelling plaatste, we verwerken deze zo snel mogelijk en uiteraard kan je nog altijd bestellen. Dat kan via deze link. Antifascistisch verzet is nodig. Er is al een nieuwe actie in Gent aangekondigd (op 23 juni) en er volgen ongetwijfeld nog oproepen. Op rodedriehoek.be houden we je daarvan op de hoogte.

Een paar foto’s van de betoging in Brussel (dank aan SAF-lid Liesbeth hiervoor):