Actie tegen Schild&Vrienden in Gent uitgesteld nadat KVHV geen zaal vond..

Actie tegen Schild&Vrienden een jaar geleden in Gent. Foto: Liesbeth

Dat het Gentse KVHV gebruik zou maken van de bekendheid van haar voormalig kopstuk Dries Van Langenhove stond in de sterren geschreven. De organisaties die de ontwikkeling van de neonazistische groep Schild & Vrienden aan de UGent faciliteerden, hielden zich na de Pano-reportage van een jaar geleden even gedeisd. Nu staat onder meer KVHV klaar om terug te slaan. Een jaar na de Pano-reportage zit Van Langenhove niet in de cel, maar in het parlement. Extreemrechts voelt zich gesterkt en zal proberen een stap verder te gaan. Te beginnen in Gent, waar het voor Schild & Vrienden allemaal begon.

Het was dan ook geen verrassing dat KVHV als openingsactiviteit een meeting met Van Langenhove voorstelde. Aan de UGent zelf kon het niet: daar mag Van Langenhove niet binnen. Een andere zaal werd niet meteen gevonden. De activiteit vanavond gaat bijgevolg niet door. Ook het geplande protest zal niet doorgaan. Er was een oproep tot actie onder de noemer ‘Geen Schild & Vrienden en Van Langenhove aan UGent en in Gent’.

Het gaat slechts om uitstel. KVHV kondigde een nieuwe datum aan voor de meeting met Van Langenhove, maar nog steeds zonder locatie. Op dinsdag 8 oktober wil extreemrechts de ‘eindbaas’ van de neonazistische kliek Schild & Vrienden op de Gentse studenten loslaten. Het is belangrijk dat er geprotesteerd wordt tegen extreemrechts zodat de drempel om zich actief te organiseren hoger ligt. Tegelijk moeten we de valse sociale retoriek van extreemrechts ontmaskeren. Het VB scoorde bij de verkiezingen onder meer door een poging tot sociale kritiek op N-VA gekoppeld aan racisme. Het ‘sociale’ masker bleek bedrog te zijn, enkel het racisme blijft overeind. Het VB richt zich niet tegen het establishment, maar tegen zwakkeren zoals vluchtelingen of werklozen. Van Langenhove is zelf een karikatuur van een pseudo-elitair type dat in maatpak uithaalt naar wie staakt voor zijn pensioen, om ondertussen zelf vanuit de pluchen zetels van het parlement rijkelijk te leven op kosten van de gemeenschap.

Meer info over een mogelijke actie op 8 oktober volgt.