Actie in Brussel tegen extreemrechts in België en Europa

Hieronder de oproep van de organiserende coalitie ‘Stand Up’

Wij burgers met of zonder papieren, organisaties en sociale bewegingen in al onze diversiteit (werknemers-, anti-racistische, feministische, LGBTI+, anti-fascistische, jongeren- en mensenrechtenorganisaties) roepen op tot actie tegen de opkomst van extreem rechts. Op federaal en Vlaams niveau heeft Vlaams Belang een angstaanjagende score gerealiseerd. In vele Europese landen, zoals Frankrijk, Polen, Hongarije, en het Verenigd Koninkrijk, is extreemrechts dé grote winnaar van de Europese verkiezingen.

De opkomst van exteemrechts op de verkiezingen van 26 mei komt niet uit het niets. Inderdaad, de laatste jaren zijn we getuige geweest van een toename van repressieve, racistische, seksistische en anti-sociale beleidsmaatregelen: het afnemen van de Belgische nationaliteit die tweede klasseburgers creëren, het criminaliseren van solidariteit met migranten en het verhinderen van mensenlevens redden op de Middellandse Zee, de talrijke belemmeringen op het stakingsrecht en de inbreuken op het beroepsgeheim van maatschapelijke werkers… Dit zijn allemaal directe aanvallen op onze fundamentele rechten die ons elke keer meer naar een autoritair regime en onevenwicht duwen.

Wij zeggen het duidelijk: extreemrechts heeft geen plaats in onze parlementen en regeringen, noch in onze straten. Ons verenigd front zal mobiliseren, zo lang als het nodig is en op alle mogelijke fronten, om extreemrechts te neutraliseren. Wij roepen iedereen op om nu dindag 28 mei met ons op te komen tegen extreemrechts vanaf 18u, op het Luxemburgplein in de Europese wijk in Brussel.

Dinsdag 28 mei – 18u Luxemburgplein Brussel – Facebook evenement