Actie: Extreemrechts is niet onschuldig, maar crimineel!

In maatpak of bruinhemd; in het Frans, het Nederlands of het Grieks; in België of Griekenland: extreemrechts is crimineel!

Oproep voor de protestactie 

Op zondag 27 september organiseert het Vlaams Belang een autokaravaan naar Brussel. Terwijl vele sociale bewegingen verboden of beperkt werden in hun recht op vrijheid van meningsuiting en de mars van “Oostende tegen racisme” op dezelfde dag verboden is, heeft het Vlaams Belang toestemming gekregen om zijn misselijkmakende ideeën zo dicht mogelijk bij de hoofdstad te verspreiden, en dit slechts enkele dagen nadat het zich in de neutrale zone had opgesteld op een moment dat de coördinatie van mensen zonder papieren demonstreerde voor gelijkheid in waardigheid en rechten. De extreemrechtse partij stelt zich voor als verdediger van de Vlaamse kiezer tegenover een Franstalige regering en roept op tot nieuwe verkiezingen. Ondanks haar inspanningen om zich te profileren als een “normale” democratische formatie, moeten we eraan herinneren wat deze partij werkelijk is. De Griekse neonazistische zusterpartij Gouden Dageraad, die ervan wordt beschuldigd een criminele organisatie te zijn en waarvan het proces bijna is afgerond, illustreert waar de bagatellisering van extreemrechts toe kan leiden.

Na een proces van vijf en een half jaar zal het vonnis op 7 oktober worden uitgesproken. Zeven jaar na de moord op de antifascistische rapper Pavlos Fyssas, die in de wijk Keratsini in Piraeus werd neergestoken door een lid van Gouden Dageraad, hoopt de Griekse en Europese antifascistische beweging dat er recht zal worden gedaan aan deze moord, evenals aan die op de migrant Sahzad Lukman, en aan de tientallen slachtoffers van martelingen en aanvallen door neonazistische partijbendes op migranten, vakbondsleden, antifascistische activisten en LGBTQI-ers. Tijdens het proces werd nauwgezet aangetoond dat de doodseskaders orders gehoorzaamden volgens een zeer strikte hiërarchie die tot aan de top van de partijhiërarchie gaat. Het is van cruciaal belang dat de oude en nieuwe leiders van deze kleine groep, die een politieke partij is geworden, ter verantwoording worden geroepen voor hun misdaden.

Gouden Dageraad is zowel een neofascistische groepering als een politieke partij. De banden tussen een politieke partij in pak en stropdas en een occulte en gewelddadige structuur doen denken aan de banden tussen het VB en Schild & Vrienden van het ondertussen VB-parlementslid Dries van Langenhoven. Ter herinnering: Schild & Vrienden is een organisatie die aanzet tot geweld, haatdragend racisme, ongecompliceerd antisemitisme en vreselijk seksisme. Bovendien heeft in 2016 een officiële delegatie van de VB (met inbegrip van een lid van hun nationale leiding) een ontmoeting gehad met de parlementaire groep van Gouden Dageraad in Athene. Filip Dewinter, die nog steeds in het Vlaamse parlement zit, heeft zelfs een openlijk racistische solidariteitstoespraak gehouden met Gouden Dageraad namens de VB, voor een vergadering van neonazi’s. In het licht van het mediaschandaal dat daarop volgde, probeerde het VB afstand te nemen van dit bezoek, maar daar hoorden we nadien niets meer van. Van de VB-delegatie die Gouden Dageraad in 2016 bezocht, zitten verschillende leden nog steeds in het parlement voor het VB.

In 2016 bracht een delegatie van het Vlaams Belang onder leiding van Dewinter een bezoek aan de Griekse neonazi’s van Gouden Dageraad.

Het proces tegen Gouden Dageraad maakt duidelijk dat achter de zorgvuldige communicatie van het Vlaams Belang nog steeds dezelfde gewelddadige en criminele organisaties schuilgaat. Zij gebruiken de economische crises als instrument voor haat en geweld. Door zich te baseren op woede en sociale ellende probeert extreemrechts zich te profileren als een antwoord – op basis van ongelijkheid, geweld en uitsluiting – op de problemen van de samenleving. Daarom is het des te belangrijker om een alternatief, solidair en egalitair samenlevingsmodel te verdedigen.

Vandaag nog meer dan gisteren moeten we hun ware gezicht laten zien. Of het nu gaat om een pak of een bruinhemd, in het Frans, Nederlands of Grieks, in België of Griekenland, extreemrechts is crimineel. Terwijl ze naar Brussel rijden, nodigen we uit om naar Griekenland te kijken, waar deze realiteit aan het licht komt. Wij zullen ons aanstaande zaterdag 3 oktober om 14.00 uur op het Centraal Station bij de Griekse antifascisten voegen om hen te steunen in hun strijd voor gerechtigheid, want deze strijd is de onze. We zullen met hen roepen: ‘Ze zijn niet onschuldig! Nazi’s in de gevangenis!”