22 maart: mars tegen racisme in Gent.


Op donderdag 22 maart organiseert de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) haar jaarlijkse haatmars, ditmaal in Gent. Zoals steeds nemen Actief Linkse Studenten en Blokbuster het initiatief voor een tegenbetoging in solidariteit met de geviseerde bevolkingsgroepen.

Het NSV – de officieuze studentenclub van het Vlaams Belang – is bij een jongere generatie van antiracisten wellicht minder bekend maar daarom niet minder gevaarlijk. In 2015 organiseerde de Antwerpse afdeling van NSV nog een internationale neonazi-meeting met o.a. Alexander Dugin, een Russische professor die oproept om Oekraïners uit te moorden en Manuel Ochsenreiter, een Duitse holocaustontkenner.

Geen haatmars in onze stad!

Dit jaar komt het NSV op straat tegen de ‘plaasmoorde’ in Zuid-Afrika, moorden op grootgrondbezitters, die ze omschrijven als een “genocide op de blanke boeren”. In elke emmer leugens zit een druppel waarheid: er is in de uiterst ongelijke Zuid-Afrikaanse maatschappij een toename van geweld tegen grootgrondbezitters – 17% van de bevolking is blank maar zij bezitten 80% van de grond. In 2016 werden naar schatting 70 ‘plaasmoorde’ gepleegd. Dit geweld is afschuwelijk maar maakt deel uit van een veel groter geweldprobleem in Zuid-Afrika. Er worden naar schatting 18.000 moorden per jaar gepleegd. NSV misbruikt de plaasmoorde slechts om racisme tegen gekleurde mensen te stimuleren en om samen met allerhande neofascistische groepen, in een pro-apartheidsmars door Gent te trekken.

We moeten dit beantwoorden! Daar waar extreemrechts erin slaagt om ongecontesteerd door de straten te paraderen gaan ze een stap verder en gebruiken ze straatgeweld tegen mensen met een andere huidskleur, LGBTQI+ en andersdenkenden. Eind 2014 kwam het in het Duitse Dresden zelfs tot brandstichting in een asielcentrum na een betoging van het extreemrechtse PEGIDA. Door elk jaar op hetzelfde moment, maar veel talrijker, op straat te komen hebben we het NSV er tot nu toe van weerhouden openlijker haar haatpropaganda te verspreiden en systematisch geweld te gebruiken.

Stop apartheid! Stop racisme!

28 jaar na het einde van de wettelijke apartheid is er geen echte verandering voor de gewone Zuid-Afrikanen. Torenhoge werkloosheid en ongelijkheid zijn verder toegenomen. Er bestaat nu ook een kleine zwarte elite. Deze mag als beloning voor haar loyale medewerking met het Westen de immense bodemrijkdommen mee beheren en profiteert zo mee van de brutale uitbuiting van de meerderheid, die in erbarmelijke arbeidsomstandigheden werkt of probeert te overleven. Dat is de voedingsbodem van het geweld en de criminaliteit in de samenleving.

In België heeft het (subtiele) racisme van N-VA meer ruimte gecreëerd voor extreemrechts om plat racistisch naar buiten te komen. Zolang er een tekort is aan degelijke jobs, betaalbare huisvesting en onze openbare diensten en gezondheidszorg onder druk staan van besparingen, zal er een voedingsbodem zijn voor (extreem)rechts om verdeeldheid op te zaaien. We bestrijden hun racisme met solidariteit tussen alle werkenden en jongeren, los van huidskleur, religie, seksuele voorkeur of gender, verenigd in een strijd voor jobs, huisvesting en onderwijs voor iedereen.

Alles wat ons verdeelt verzwakt ons! Kom mee op straat tegen racisme!

Afspraak om 20u00 aan het Studentenplein aan het Ufo (Sint-Pietersnieuwstraat 43, Gent)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × 2 =